Digital clock

Tuesday, August 24, 2010

Dari IJN, KL ke KK Dengkil

sebenarnya aku nak wat entry nie dah lama...selasa minggu lepas aku cuti bawa papa pi check up kat IJN...semangat dah berkobar kobar kononnya pas balik nanti nak wat entry pasal niee...tapi tu laa...bila penyakit 'M' menyerang...pe pun tak leh nak wat...tapi bila rajin macam nie laa...sekali wat sampai ber entry entry....heheheeh...sampai tak leh nak stop dah...(idea tengah mencurah curah nie)

kuar dari rumah pas subuh...sampai kat IJN dalam kul 7am macam tu...

Mula mula kena pi makmal darah...(aku terlupa nak snap pic kat makmal darah)....then register kat kaunter nie...masa nie awal lagi...orang pun takde...sempat la technician nie wat keje dia dulu... pas dah register kat kaunter atas tu dapat fail hijau...then bawa pi kat sini pulak kat bahagian NCL kalau tak silap...nie papa kena wat pemeriksaan utk check jantung papa...

Pas habis kat NCL tu mai balik kat kaunter nie...masa nie orang tak ramai lagi...boleh kira ngan jari...
Makin lama makin ramai orang...kitaorang tunggu dari kul 9 pg sampai kul 12 tgh...macam apa ntah...bila aku tanya 'lambat lagi ke nak panggil' nurse tu bagi tau 'kejap lagi, lagi 2,3 orang'....tup tup memang nama papa dipanggil...tapi bukan masuk bilik doktor...tapi disuruh pi bilik doktor yang lain pulak kat tempat lain...ada lagi 2 patient pun sama...kitaorang pi laa...then aku baru nak tanya nurse tu 'lambat lagi ke nak tunggu kat sini pulak'...tak sempat nak tanya nurse dah panggil nama papa...kitaorang masuk la jumpa doktor bukan yang sepatutnya papa kena jumpaa....doktor yang sepatutnya Dato' Dr. Bala...tapi yang nie Dr. Hafidz...ok gak doc nie...baik, good explanation from him...macam macam aku tanya kat doc niee...

lepas habis tu semua kena pi ambil ubat lak...sebemban ubat papa...stok utk 6 bulan...after 6 months we have to come for the next appointment...but before that bulan 10 nie doc dah tetapkan operation utk papa...tapi papa refused to do the operation...tapi doc bagi tau boleh discuss lagi before the operation...actually saluran darah papa tiga tiga sempit...doc bagitau buat bypass supaya saluran darah tu tak sempit...dan supaya tiada lagi serangan jantung terjadi pada papa...but then semuanya kuasa Allah...tapi kita sebagai manusia kena berusaha kan...pape nanti tunggu je bulan 10 nanti...harap harap semuanya berjalan lancar...insyaallah....

lepas dah balik dari IJN aku bawa afiq pi check up kat KK Dengkil lak...selalu aku pi ngan hubby...tapi sebab hubby pi johor aku pi sorang ngan afiq...nasib afiq baik...tak meragam pun...appointment afiq sepatutnya hari nie...tapi aku tukarkan sebab alang alang aku dah cuti so senang sikit keje aku...kalau tak nak kena kuar dari opis lagii...leceh...

depan pintu Klinik Ibu & Anak, KK Dengkil

KK Dengkil yang terletak di atas bukit...


Kuar je daripada pintu tu terus afiq naik kuda niee...afiq alhamdulillah sihat...afiq kena minum ubat cacing...ok je afiq...

ok...byee....(ada entry lagi ke??? ntah ler....nie kira qhada yang utk bersawang tu ler....heheheheh)

Voucher I-Setan

hari sabtu hari tu aku, afiq ngan fizie pi lot 10, bukit bintang...sebenarnya aku dapat voucher i-setan drp officemate dah lama dah...bila nak pi je asyik tertangguh...ada je hal nye...jadi sabtu hari tu kitaorang pi laa...(hubby takdak, pi operasi kat johor....huhuhu) mula mula ingat nak park je kete kat stesen erl naik erl je...pastu malas lak...nanti dah sampai kl sentral nak menapak sikit punya jauh nak naik monorel lagi...ngan panas panas niee...so terus drive je...

orang boleh tahan ramai la jugak...aku sebenarnya jarang datang sini...area aku biasanya kat Jalan TAR...fizie memang port dia la kat sini...kalau aku sorang pun aku tak berani nak datang...rasa macam area bukit bintang niee 'liar', 'sosial' sikit...ntah laa tak tau nak drescribe macam mana...

nie antara pic nyer...



depan Lot 10...dah lama tak datang sini...tau tau je datang sini dah bawa anak...hehehe


depan Lot 10 lagi...from different angle...

Si kecil Afiq bergambar sat...tak habis habis ngan isap jari dia tu....dapat la aku beli satu t-shirt ngan suar jeans utk afiq...voucher dapat rm50 je...tambah duit sikit...nasib ada discount...dapat la kurang sikit...kalau tak discount suar jeans afiq yang sinonit tu je dah rm90...t-shirt dia pulak rm60...tu baru pakaian budak kecil...pe lagi kita yang besar niee....hisshshh....

'Si budak rambut merah' ngan mamu nyer...baik pulak afiq kali niee...nak je dia berjalan...kalau tak tu asyik nak berdukung je...kalau ada ayah dia lagi la mengada ngada... Lepas masuk Lot 10, kitaorang masuk sini pulak...fizie beli t-shirt pulak kat sini...meriah suasana kat sini...
Afiq posing sat kat depan BB Plaza...masa nie eksyen sikit...kita panggil suh dia tengok camera, dia wat tak tau jee....dah habis baru sibuk dia nak tengok gambar dia....

ok...habis entry pasal voucher niee...(next entry pleaseee....--->ada lagi ke??)

Bersawang, Juadah Berbuka

dah lama jugak aku tak wat entry baru...dah bersawang sawang dah...niat dia hati memang nak wat entry baru, citer semua dah ada, pic semua dah ada...cumanya yang pertama, kerana keje yang banyak...(pekerja contoh la katakan....tapi tak dapat AKC pun...huhuhhuhu) yang kedua nya kerana penyakit 'M'....iaitu MALAS....heheheeheh....ok habis citer bab napa lama bersawang...

ni aku nak post pic juadah berbuka ngan family...kitaorang sebenarnya jarang beli beli lauk pauk kat bazar ramadhan...selalunya mama akan masak sendiri...dibantu oleh anak sulung nyer ini....
(cewah, puji diri sendiri pulak...heheheh) tapi bohong la kalau kata tak beli pape langsung kan...ada la jugak kitaorang beli sikit...contohnya macam roti john taman warisan (memang favourite family aku) ke...air air ke...murtabak ke...something like that laa...nie antara juadah berbuka kitaorang

Yang hijau tu kuih onde onde & yang atas tu cucuq jagung (hasil tangan mama)....yang pajang tu seperti biasa laa...roti john taman warisan...dalam bekas tu kurma...

Si Afiq pun sama berbuka puasa jugak...orang sibuk makan kurma, dia pun sibuk nak kurma gak...

Antara lauk pauk mama masak...ikan cencaru+pucuk ubi masak lemak cili padi, ikan kembung masak sambal, sayur kacang buncis+carrot, rendang minang (yang hitam tu), telur dadar...

Di hari yang lain pulak, masa nie mama wat nasi lemak...lauknya sambal tumis udang, rendang minang, telur goreng, ulaman, ikan goreng...

Dessert pulak kuih lopes, karipap ngan agar agar gula merah...


Tengok pic makanan nie semua aku pulak jadi lapar....teringat rendang minang mama....sedap oooo....tahan lama pulak tu...

ok...bye....(next entry please...hehehehe)

Wednesday, August 11, 2010

Puasa & Trauma





Selamat berpuasa kpd rakan rakan ku sekalian...(dah macam nak berpidato pulak dah...hehehe) sekarang nie dah hampir jam 5 ptg...maknanya dah lebih drp setengah perjalanan kita berpuasa utk hari ini...alhamdulillah puasa aku dari pagi sehingga ke saat ini tidak memberi sebarang masalah...harap harap puasa aku tahun nie lebih baik drp tahun tahun sebelum nie...

puasa tahun tahun sebelum nie aku selalu bersembang ngan family ketika berbuka...antara yang selalu aku cakapkan ialah 'alhamdulillah kita dapat berbuka bersama tahun nie...tahun depan kita tak tau lagi macam mana...' selalunya ayat nie masa nak habis ramadhan laa...rasa macam sayu je nak tinggalkan bulan ramadhan...harap harap ramadhan kali nie memberi keberkatan kepada aku sekeluarga....


Aku nak citer pasal malam tadi...aku, hubby ngan afiq tengah makan...then aku habis dulu pi la nak basuh pinggan...tiba tiba dengar hubby jerit diikuti ngan tangisan afiq...kelam kabut aku...rupanya afiq terjatuh drp kerusi masa dia nak makan...afiq menangis sekuatnya tiba tiba senyap je...tengok dia macam lembik dah...hubby jerit 'yang, afiq pengsan'... aku tengok afiq macam tu aku pulak rasa macam nak pengsan...nak gugur jantung...nak putus nyawa...segala macam perasaan ada bila tengok afiq macam tu...beberapa saat lepas tu afiq pun sedar balik...mama ngan papa pun kelam kabut, risau...kitaorang terus bawa afiq pi Klinik Fuziah kat bukit changgang...on the way nak pi klinik afiq ada muntah sekali...muntah keluar balik makanan diaa...then dia dah diam n mulut dah bising balik...sampai kat klinik doc check tekak, mata...doc bagi tau kena pantau keadaan afiq...dlm masa 24 jam kalau afiq muntah muntah ke bawa pi hospital...nak lebih detail leh ct scan...tapi doc tengok afiq pun dah mula aktif balik then dia bagi tau afiq ok...

sampai kat umah papa dah nangis nangis takut afiq pape...bila bagitau kata afiq ok mama papa pun lega...alhamdulillah afiq dah aktif balik macam biasa...mulut dah pot pet pot pet...aku punya la risau...hubby pun dia kata menyesal tak pegang afiq baik baik...

aku masih leh rasa lagi perasaan masa hubby jerit 'yang, afiq pengsan' sehingga sekarang niee...rasa berdebar debar...hisshhh ntah ler...dan macam trauma lak bila diulang balik perkataan tu....benda nak jadi kan...pape pun pesan aku pada afiq 'anak ibu ngan ayah kuat kan...afiq anak lelaki kena kuat' ....harap lepas nie tak de perkara ngeri macam nie berulang lagi...sebelum nie afiq penah jatuh jugak tapi aku rasa kali nie yang paling ngeri, teruk sekali...

moral of the story - sentiasa awasi/jaga anak anda dengan lebih berhati hati lagi supaya tiada perkara yang tidak diingini akan berlaku....(pesanan drp khidmat masyarakat...heheheh)

Wednesday, August 4, 2010

Kuih Talam







kali nie aku nak share ngan korang kuih talam yang mama buat...mama ada pi kelas masak kat taman paroi jaya, seremban...mama belajar wat kuih² talam...

pic yang nie kuih talam suji ngan talam hijau...memang sedap betul...si afiq yang kenit tu pun punya suka makan kuih talam niee....kalau ada sesapa nak order leh la tempah...

mama leh wat puding cendol, talam tepung kacang hijau, kuih lapis, talam keladi, puding marble dll...aku tak ingat lagi...kena buka kitab lak...heheheh