Digital clock

Monday, October 11, 2010

Pic Masa Dalam ICU


Pic nie masa papa dalam ICU selepas pembedahan...masa nie papa lemah lagi...cakap pun tak leh banyak banyak...

Sunday, October 10, 2010

10.10.10 = IJN



Happy birthday papa...Hr ni birthday papa...tp birthday papa kali ni papa sambut dlm hospital IJN...papa br 4 hr selamat menjalani pembedahan by pass...lg satu yg special triple 10 sbb papa lahir kt selangor so kod kwsn 10 la...
Bye...

Monday, September 13, 2010

Afiq Berbaju Melayu


Gaya afiq di pagi raya. Tgk la gaya songkok dia tu. Dh mcm brutal dh.

Sunday, September 12, 2010

Selamat Hari Raya


Pic ni kt umah mertua kt lenggong. Tema kitaorg warna oren la kot. Afiq elok je bersongkok. Selamat hari raya kpd semua sahabat handai.

Thursday, September 9, 2010

Ramadhan Terakhir di Lenggong


Insyaallah hr ni ramadhan terakhir bg kita semua. Aku dh 2 hari kt Lenggong kg hubby. Smlm aku x masak sbb br smp dr KL pas2 yg best pulak berbuka dlm gulap gulita...hahaha.. 1 pengalaman br bg aku. Candle light dinner la kitaorg. Mama masak lauk apa hr ni? Mesti sedap kan.Hr ni org masak lauk tauhu goreng bersos, sotong goreng kunyit, sayur pucuk paku ngan sayur campur utk afiq. Besok dh raya. Slmt hr raya mama papa ngan adik2. Minta ampun dan maaf atas segala salah dan silap org. Rindu la ngan semua.

Tuesday, August 24, 2010

Dari IJN, KL ke KK Dengkil

sebenarnya aku nak wat entry nie dah lama...selasa minggu lepas aku cuti bawa papa pi check up kat IJN...semangat dah berkobar kobar kononnya pas balik nanti nak wat entry pasal niee...tapi tu laa...bila penyakit 'M' menyerang...pe pun tak leh nak wat...tapi bila rajin macam nie laa...sekali wat sampai ber entry entry....heheheeh...sampai tak leh nak stop dah...(idea tengah mencurah curah nie)

kuar dari rumah pas subuh...sampai kat IJN dalam kul 7am macam tu...

Mula mula kena pi makmal darah...(aku terlupa nak snap pic kat makmal darah)....then register kat kaunter nie...masa nie awal lagi...orang pun takde...sempat la technician nie wat keje dia dulu... pas dah register kat kaunter atas tu dapat fail hijau...then bawa pi kat sini pulak kat bahagian NCL kalau tak silap...nie papa kena wat pemeriksaan utk check jantung papa...

Pas habis kat NCL tu mai balik kat kaunter nie...masa nie orang tak ramai lagi...boleh kira ngan jari...
Makin lama makin ramai orang...kitaorang tunggu dari kul 9 pg sampai kul 12 tgh...macam apa ntah...bila aku tanya 'lambat lagi ke nak panggil' nurse tu bagi tau 'kejap lagi, lagi 2,3 orang'....tup tup memang nama papa dipanggil...tapi bukan masuk bilik doktor...tapi disuruh pi bilik doktor yang lain pulak kat tempat lain...ada lagi 2 patient pun sama...kitaorang pi laa...then aku baru nak tanya nurse tu 'lambat lagi ke nak tunggu kat sini pulak'...tak sempat nak tanya nurse dah panggil nama papa...kitaorang masuk la jumpa doktor bukan yang sepatutnya papa kena jumpaa....doktor yang sepatutnya Dato' Dr. Bala...tapi yang nie Dr. Hafidz...ok gak doc nie...baik, good explanation from him...macam macam aku tanya kat doc niee...

lepas habis tu semua kena pi ambil ubat lak...sebemban ubat papa...stok utk 6 bulan...after 6 months we have to come for the next appointment...but before that bulan 10 nie doc dah tetapkan operation utk papa...tapi papa refused to do the operation...tapi doc bagi tau boleh discuss lagi before the operation...actually saluran darah papa tiga tiga sempit...doc bagitau buat bypass supaya saluran darah tu tak sempit...dan supaya tiada lagi serangan jantung terjadi pada papa...but then semuanya kuasa Allah...tapi kita sebagai manusia kena berusaha kan...pape nanti tunggu je bulan 10 nanti...harap harap semuanya berjalan lancar...insyaallah....

lepas dah balik dari IJN aku bawa afiq pi check up kat KK Dengkil lak...selalu aku pi ngan hubby...tapi sebab hubby pi johor aku pi sorang ngan afiq...nasib afiq baik...tak meragam pun...appointment afiq sepatutnya hari nie...tapi aku tukarkan sebab alang alang aku dah cuti so senang sikit keje aku...kalau tak nak kena kuar dari opis lagii...leceh...

depan pintu Klinik Ibu & Anak, KK Dengkil

KK Dengkil yang terletak di atas bukit...


Kuar je daripada pintu tu terus afiq naik kuda niee...afiq alhamdulillah sihat...afiq kena minum ubat cacing...ok je afiq...

ok...byee....(ada entry lagi ke??? ntah ler....nie kira qhada yang utk bersawang tu ler....heheheheh)

Voucher I-Setan

hari sabtu hari tu aku, afiq ngan fizie pi lot 10, bukit bintang...sebenarnya aku dapat voucher i-setan drp officemate dah lama dah...bila nak pi je asyik tertangguh...ada je hal nye...jadi sabtu hari tu kitaorang pi laa...(hubby takdak, pi operasi kat johor....huhuhu) mula mula ingat nak park je kete kat stesen erl naik erl je...pastu malas lak...nanti dah sampai kl sentral nak menapak sikit punya jauh nak naik monorel lagi...ngan panas panas niee...so terus drive je...

orang boleh tahan ramai la jugak...aku sebenarnya jarang datang sini...area aku biasanya kat Jalan TAR...fizie memang port dia la kat sini...kalau aku sorang pun aku tak berani nak datang...rasa macam area bukit bintang niee 'liar', 'sosial' sikit...ntah laa tak tau nak drescribe macam mana...

nie antara pic nyer...



depan Lot 10...dah lama tak datang sini...tau tau je datang sini dah bawa anak...hehehe


depan Lot 10 lagi...from different angle...

Si kecil Afiq bergambar sat...tak habis habis ngan isap jari dia tu....dapat la aku beli satu t-shirt ngan suar jeans utk afiq...voucher dapat rm50 je...tambah duit sikit...nasib ada discount...dapat la kurang sikit...kalau tak discount suar jeans afiq yang sinonit tu je dah rm90...t-shirt dia pulak rm60...tu baru pakaian budak kecil...pe lagi kita yang besar niee....hisshshh....

'Si budak rambut merah' ngan mamu nyer...baik pulak afiq kali niee...nak je dia berjalan...kalau tak tu asyik nak berdukung je...kalau ada ayah dia lagi la mengada ngada... Lepas masuk Lot 10, kitaorang masuk sini pulak...fizie beli t-shirt pulak kat sini...meriah suasana kat sini...
Afiq posing sat kat depan BB Plaza...masa nie eksyen sikit...kita panggil suh dia tengok camera, dia wat tak tau jee....dah habis baru sibuk dia nak tengok gambar dia....

ok...habis entry pasal voucher niee...(next entry pleaseee....--->ada lagi ke??)

Bersawang, Juadah Berbuka

dah lama jugak aku tak wat entry baru...dah bersawang sawang dah...niat dia hati memang nak wat entry baru, citer semua dah ada, pic semua dah ada...cumanya yang pertama, kerana keje yang banyak...(pekerja contoh la katakan....tapi tak dapat AKC pun...huhuhhuhu) yang kedua nya kerana penyakit 'M'....iaitu MALAS....heheheeheh....ok habis citer bab napa lama bersawang...

ni aku nak post pic juadah berbuka ngan family...kitaorang sebenarnya jarang beli beli lauk pauk kat bazar ramadhan...selalunya mama akan masak sendiri...dibantu oleh anak sulung nyer ini....
(cewah, puji diri sendiri pulak...heheheh) tapi bohong la kalau kata tak beli pape langsung kan...ada la jugak kitaorang beli sikit...contohnya macam roti john taman warisan (memang favourite family aku) ke...air air ke...murtabak ke...something like that laa...nie antara juadah berbuka kitaorang

Yang hijau tu kuih onde onde & yang atas tu cucuq jagung (hasil tangan mama)....yang pajang tu seperti biasa laa...roti john taman warisan...dalam bekas tu kurma...

Si Afiq pun sama berbuka puasa jugak...orang sibuk makan kurma, dia pun sibuk nak kurma gak...

Antara lauk pauk mama masak...ikan cencaru+pucuk ubi masak lemak cili padi, ikan kembung masak sambal, sayur kacang buncis+carrot, rendang minang (yang hitam tu), telur dadar...

Di hari yang lain pulak, masa nie mama wat nasi lemak...lauknya sambal tumis udang, rendang minang, telur goreng, ulaman, ikan goreng...

Dessert pulak kuih lopes, karipap ngan agar agar gula merah...


Tengok pic makanan nie semua aku pulak jadi lapar....teringat rendang minang mama....sedap oooo....tahan lama pulak tu...

ok...bye....(next entry please...hehehehe)

Wednesday, August 11, 2010

Puasa & Trauma





Selamat berpuasa kpd rakan rakan ku sekalian...(dah macam nak berpidato pulak dah...hehehe) sekarang nie dah hampir jam 5 ptg...maknanya dah lebih drp setengah perjalanan kita berpuasa utk hari ini...alhamdulillah puasa aku dari pagi sehingga ke saat ini tidak memberi sebarang masalah...harap harap puasa aku tahun nie lebih baik drp tahun tahun sebelum nie...

puasa tahun tahun sebelum nie aku selalu bersembang ngan family ketika berbuka...antara yang selalu aku cakapkan ialah 'alhamdulillah kita dapat berbuka bersama tahun nie...tahun depan kita tak tau lagi macam mana...' selalunya ayat nie masa nak habis ramadhan laa...rasa macam sayu je nak tinggalkan bulan ramadhan...harap harap ramadhan kali nie memberi keberkatan kepada aku sekeluarga....


Aku nak citer pasal malam tadi...aku, hubby ngan afiq tengah makan...then aku habis dulu pi la nak basuh pinggan...tiba tiba dengar hubby jerit diikuti ngan tangisan afiq...kelam kabut aku...rupanya afiq terjatuh drp kerusi masa dia nak makan...afiq menangis sekuatnya tiba tiba senyap je...tengok dia macam lembik dah...hubby jerit 'yang, afiq pengsan'... aku tengok afiq macam tu aku pulak rasa macam nak pengsan...nak gugur jantung...nak putus nyawa...segala macam perasaan ada bila tengok afiq macam tu...beberapa saat lepas tu afiq pun sedar balik...mama ngan papa pun kelam kabut, risau...kitaorang terus bawa afiq pi Klinik Fuziah kat bukit changgang...on the way nak pi klinik afiq ada muntah sekali...muntah keluar balik makanan diaa...then dia dah diam n mulut dah bising balik...sampai kat klinik doc check tekak, mata...doc bagi tau kena pantau keadaan afiq...dlm masa 24 jam kalau afiq muntah muntah ke bawa pi hospital...nak lebih detail leh ct scan...tapi doc tengok afiq pun dah mula aktif balik then dia bagi tau afiq ok...

sampai kat umah papa dah nangis nangis takut afiq pape...bila bagitau kata afiq ok mama papa pun lega...alhamdulillah afiq dah aktif balik macam biasa...mulut dah pot pet pot pet...aku punya la risau...hubby pun dia kata menyesal tak pegang afiq baik baik...

aku masih leh rasa lagi perasaan masa hubby jerit 'yang, afiq pengsan' sehingga sekarang niee...rasa berdebar debar...hisshhh ntah ler...dan macam trauma lak bila diulang balik perkataan tu....benda nak jadi kan...pape pun pesan aku pada afiq 'anak ibu ngan ayah kuat kan...afiq anak lelaki kena kuat' ....harap lepas nie tak de perkara ngeri macam nie berulang lagi...sebelum nie afiq penah jatuh jugak tapi aku rasa kali nie yang paling ngeri, teruk sekali...

moral of the story - sentiasa awasi/jaga anak anda dengan lebih berhati hati lagi supaya tiada perkara yang tidak diingini akan berlaku....(pesanan drp khidmat masyarakat...heheheh)

Wednesday, August 4, 2010

Kuih Talam







kali nie aku nak share ngan korang kuih talam yang mama buat...mama ada pi kelas masak kat taman paroi jaya, seremban...mama belajar wat kuih² talam...

pic yang nie kuih talam suji ngan talam hijau...memang sedap betul...si afiq yang kenit tu pun punya suka makan kuih talam niee....kalau ada sesapa nak order leh la tempah...

mama leh wat puding cendol, talam tepung kacang hijau, kuih lapis, talam keladi, puding marble dll...aku tak ingat lagi...kena buka kitab lak...heheheh

Tuesday, July 27, 2010

Present Utk Afiq


Ptg smlm ayah belikan present utk afiq....agaknya Mr. Hubby nak bagi semangat pada afiq supaya cepat sembuh daripada demam campak...nampak pun campak dia dah kering...afiq pun tak la meragam sangat...Mr. Hubby dah pi cari daun semambu, pi beli air kelapa utk afiq....

tiba tiba je waktu kitaorang tengok tv waktu malam ayah kuarkan present nak bagi kat afiq...afiq punya la suka...terjerit jerit diaaa....bila tanya Mr. Hubby 'napa beli?' Mr. Hubby jawab...'saje je nak bagi kat afiq'...kotak sikit punya besaq...utk anak dah dapat present...utk wife takdak apa apa present kaa...(harap Mr. Hubby ku baca la blog ini ye...hehehehe) rantai tangan ka, baju ka, kasut kaa....heheheheeh


nie la dia gaya & aksi seorang bakal car drifter...hehehehe...punya la excited afiq dok melayan kete drif nyer...
afiq punya mainan je dah berbakul bakul...helikopter control pun ada...tapi nak main heli tu kena ada ayah laa...ibu tak reti nak maiin heli control...silap hari bulan patah heli tu ibu kena marah ngan ayah....(ayah sayangkan helikopter control tu lebih dari ibu, ibu kena marah takpe, jangan heli tu patah atau rosak....huhuhuhu....hahahahaah)

ok...see u soon...

Thursday, July 22, 2010

Jalan2 Cari Makan

Kitaorg mkn kt kedai kt tmn gemilang, dengkil. Mr hubby tengah dok layan afiq minum ayaq. Sebenaqnya ni kami baru blk shopping barang2 afiq, barang2 dapuq. lupa lak nak ambil pic masa kitaorg pi shopping...gambaq nie je aku teringat nak ambil...masa nie kitaorang makan ikan siakap stim, sayur kailan ikan masin, daging masak merah, teluq bungkuih ngan sup ayam utk afiq...berselera afiq makan...seronok aku tengok...gambaq makanan tu semua pun lupa nak ambil...Mr. Hubby pun tanya "awat tak ambil gambaq makanan tadi?... Ayang lupa la bang....sorry ye..." Ok c u when i c u.

Breakfast Pagi Tadi...


Korang agak2 berapa harga bekfes aku ni? RM2? RM2.50? Atau pn RM3??? Semua jwpn salah. Jwpn sbnrnya ialah...jeng jeng jeng RM1 je. Ye aku x tipu....dah la aku ambil daging tu....Kalau kat kantin EPU nie jangan harap la nak dapat RM1 macam nie...maunya RM2.50 macam tu...cekik darah betul....walau pun kena menapak ke B1 tapi berbaloi baloi laaa.....hehehehe...

Tuesday, July 20, 2010

Ikan 'Jaket' Sumbat Cili


Lauk nie aku masak...Mr. Hubby ngan mama puji masakan aku niee....katanya ok...aku pe lagi...punya la excited...aku jenis suka kalau orang komen masakan aku...kalau tak sedap komen je...next time i'll improved my skillss....(ceh wah...!!!....heheheheeh)
Lagi satu aku memang suka masak...kadang tu aku suka improvised kan masakan aku...kita kan kena kreatif...letak la pe pun nak bagi sedap...selain dari rasa masakan tu, kita kena jugak 'cantikkan' masakan/makanan kita...maksudnya dari segi presentation...contoh macam ikan kat atas nie...nak cantikkan nya aku tabur daun sup+daun bawang...baru la menaikkan lagi selera makan kita....hehehehehe
Ok...byeee....

Wednesday, July 14, 2010



hari nie saje wat slide show...at least ada entry baru kan...
hari nie kat opis semuanya ok...big boss takdak...whole day meeting kat KL...so apa lagi...kucing takdak, tikus menari nari poco poco le, dangdut laa....heheheh
happy watchingg....

Tuesday, July 6, 2010

Panas+Sejuk=???....


aku kat opis sekarang...aircond kat opis punya la sejuk tahap cipan betul...dah boleh beku macam daging korban dah...hehehehe...saje aku buh gambar merah membara...biaq panaih sikit...sejuk gedi dah niee...

keje kat opis ok je...no problem...semua aku leh handle...ceh...(puji diri sendiri tu)....heheheh...

malam semalam aku, husband ngan afiq kitaorang pi The Store, Banting...pi beli suar jeans Mr. Hubby ku...not bad la harga nya...tengah ada sales la sekarang kat situ...sampai hujung bulan nie kalau tak silap...pastu beli pampers afiq, barang makan sikit...kitaorang punya leka bershopping sampai pak guard tu nak tutup dah...kelam kabut bayaq kat kaunter...leka punya leka barang yang kitaorang simpan kat tempat penyimpanan barang pun tertinggal...nasib Mr Hubby ku ingat...pak guard tu perasan dia pi tolong ambilkan...thank you so much uncle...

kuaq dari The Store pukui 10 mlm...on the way balik kitaorang singgah makan kat kedai Bukit Changgang...seronok tengok afiq makan...afiq kalau kat luaq dia makan banyak...kalau kat umah dia sibuk nak makan sendiri...yang masuk dalam mulut 2,3 biji nasi je...yang bersepah kat lantai yang lebihnyaa...hehehehe...Mr Hubby ku makan nasi goreng kampung..aku nasi putih...lauk pulak daging masak merah+sayur kailan ikan masin+sup...berselera afiq makan...




gambar belah kiri nie hiasan semata mata...tapi ada kaitan ngan makanan kan...hehehhe (gambaq nie masa aku masak kat kg Mr Hubby)...

habis makan sampai umah dalam pukui 11 lebih...sampai umah kemaskan afiq, bagi dia minum susu...then tidoqkan diaa...

lepaih tu aku tidoqkan Mr Hubby lak...heheheeheh...tak laa...dia tidoq sendiri laa....(dah blushing dah niee...heheheheh)


Semoga bertemu kembali...byeeee

Monday, July 5, 2010

WelCoMeeee BaCkkkk!!!....

haiiii...lamanya tak update blog niee...dah bersawang, berlumut, bersarang bagai...semuaaa adaa...tak sempat laa...bz, bz ngan keje, ngan anak, ngan laki lagi laaa...heheheeh

kali nie aku nak borak pasal apa ye...meh ler aku cite sikit...aaa..baru teringat...aku nak citer pasal convocation aku...aku dah selamat konvo bulan mei hari tu...so saje ler nak share gambar ngan kawan kawan semua...(kalau ada yang tengok blog aku nie ler)...heheheh


nie ler gambar yang paling istimewa sekali aku rasakan sebagai seorang graduan...akhirnya berjaya gak aku walaupun aku sedikit tertinggal drp kawan kawan yang lain...agaknya nak kena ada afiq sekali baru aku dapat konvo...hehehhe


nie pulak gambar sebelum hari konvo aku...pre-convo ngan family aku...





nie pulak ngan parents masa photo studio...



utk selingan pulak aku post pic afiq...afiq ambil berkat nak masuk universiti gak...harap harap afiq akan berjaya dalam pelajaran & jadi anak yang soleh...amin...



ok laa...ada masa nanti aku wat entry lain...sehingga bertemu lagi...